Global Wind Atlas

„Potencijali energije vetra širom planete su ogromni, ali troškovi merenja njegovog potencijala i određivanje najbolje lokacije za sprovođenje projekta su i dalje prepreke za mnoge zemlje“ reči su Adnan Z. Amina, generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). Prema njegovim rečima ovi problemi su rešeni zahvaljujući Global Wind Atlas-u, koji sadrži najdetaljnije podatke i statistike o globalnim potencijalima energije vetra, a koji je zajednički razvijen od strane IRENA i Tehničkog Univerziteta Danske (DTU). Zapravo, Global Wind Atlas, koji je od sada i javno dostupan, predstavlja dodatak Global Atlas-a, alata koji služi za mapiranje svih obnovljivih izvora energije.

Wind Atlas nam omogućava pristup mapama koje prikazuju brzine vetra na tri različite visine, kao i pristup alatu koji nam pruža podatke i statistike, za ruže vetrova i raspodelu brzine vetra, na željenoj lokaciju. Ovi podaci su veoma bitni, baš prilikom odabira lokacije za izgradnju vetroparka. Naime, prilikom odabira lokacije, prirodno je odabrati lokalitet sa najvećim brzinama vetra. Međutim, u ovim slučajevima kada su u pitanju velike površine za koje se rade ispitivanja, ne uzimaju se dovoljno detaljno promene brzine i jačine vetra usled prisustva brda, grebena i drugih neravnina. To za posledicu ima da se dobijaju podaci koji potencijal posmatranog resursa, u ovom slučaju vetra, smanjuju u odnosu na stvarno stanje. Sve ovo bi trebalo da bude rešeno, nadamo se, korišćenjem ovog novog alata.

Prema rečima danskog ministra Lars Christian Lilleholt-a „Razvoj Global Wind Atlas-a predstavlja vid podrške koju međunarodna zajednica pruža širenju korišćenja obnovljivih izvora energije i kojom želi da stimuliše ekonomski razvoj“. Dalje, ministar navodi da je Danska zajedno sa Južnom Afrikom, već razvila južnoafrički Atlas, i da su se uverili u prednosti koje ovaj alat pruža.

Pristup mapama Global Wind Atlas-a možete ostvariti OVDE, a pristup alatu za izračunavanje ruža vetrova i brzine vetra OVDE.

Izvor: IRENA