Trenutna dešavanja na polju Solar tehnologije u SAD su značajnija stvar nego trenutni izvozi nafte.

Bum čiste energije je u stanju transformacije. U iznenadnom preokretu, U.S. poslanici su se složili da produži poreske kredite za solarnu energiju i vetra za još pet godina. To će dati jedinstven podsticaj industriji i promeniti tok raspodele u SAD.
Proširenje će dodati dodatnih 20 GW solarne energije, više snage nego ikada instalirane iz panela u SAD pre 2015. godine, prema Bloomberg New Energy Finance (BNEF). SAD je već́ jedan od najvećih svetskih investitora u čiste energetske tehnologije. Ovaj dogovor je kao dodavanje još jedne SAD solarne energije u energetski miks.
Kredit za energiju vetra će doprineti još 19 GW tokom pet godina. Kombinacijom, dodatna snaga će podstaći više od 73 milijardi $ ulaganja i obezbediti snabdevanje sa dovoljno električne energije za napajanje 8 miliona domova u SAD.
„Ovo je ogromna stvar“, rekao je Itan Zindler, šef SAD politike analitike na BNEF. U kratkom roku, dogovor će ubrzati prelazak sa fosilnih goriva više nego što je dogovoreno na globalnom klimatskom sporazumu u Parizu i više od Clean Power plana Baraka Obame kojim se uređuje rad termoelektrana, rekao je Zindler. Ovo je upravo vrsta poticaja potrebna industriji. Troškovi instalisanja vetra i solarne energije rapidno su opale – za više od 90 % u odnosu na originalni poreski kredit kada je stupio na snagu – ali u većini mesta ugalj i prirodnog gas su i dalje jeftiniji nego nesubvencionisani obnovljivi izvori energije. U trenutku kada je novi poreski kredit istekne, sunce i vetar će biti najjeftiniji oblici nove električne energije u mnogim državama širom SADPoreski kredit u vrednosti od oko 25 milijardi $ u narednih pet godina, će pokrenuti 38 milijardi $ ulaganja u solarnu i 35 milijardi $ u vetru do 2021, u skladu sa BNEF. Razmere novih projekata će pomoći da se troškovi snize dalje i stimulisaće nove investicije koje će trajati i nakon završetka produženog kredita.
Malo ko iz industrije je očekivao produženje kredita na dodatnih pet godina. Akcije SolarCity-a najvećeg krovnog instalater tehnologija OIE, skočile su zapanjujućih 34 odsto. SunEdison, najveći razvijač tehnologija obnovljive energije, popeo se za 25 odsto, a proizvođač panela SunPower porastao je za 14 odsto.
Očekuje se da Kongres glasa do kraja Januara 2016. za poreski kredit kao deo šireg budžeta uz dogovor da se ukloni 40-godišnja zabrana američkog izvoza nafte. Proizvođači nafte su lobirali godinama da se ukine zabrana, ali malo je verovatno da će ovo značajno uticati na potrošnju naftnih derivata i primenu obnovljivih izvora energije. Lideri obe strane postigli su dogovor o predlogu zakona.
Solarni poreski kredit od 30% trebao je isteći naredne godine, ali će se sada proširiti do 2019 pre nego što se snizi na 10 posto u 2022. Krediti za Vetar su istekli krajem 2014. godine, a produžetak će se primenjivati retroaktivno od početka 2015. godine do kraja 2019, opadanjem vrednosti kredita svake godine.
Američki poslanici su imali posebno buran odnos prema energiji Vetra, koji su zadržali kredite u industriji u životu kratkoročnim proširenjima svake godine ili dve. „Ciklično otvarate proizvodne pogone i onda ih zatvarate.“, rekao je BNEF je Zindler. „To je ekonomski neefikasno. Ovo će nam dati dobru petogodišnju viziju izgleda tržišta, a to je veoma važno.“

Izvor: Bloomberg