Uskoro završetak radova na solarnoj elektrani u Zrenjaninu

Zrenjaninski Dom učenika “Angelina Kojić Gina” za desetak dana očekuje završetak radova na drugoj fazi ugradnje solarnih panela, čime će se rešiti snabdevanje električnom energijom, ali i stvoriti uslovi za finansiranje novih projekata. Projekat je ostvaren zahvaljujući donaciji vlade Slovačke i podršci Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Solarna elektrana će biti kapaciteta 56 kW i omogući će ne samo proizvodnju električne energije, već i prodaju viška struje Elektrodistribuciji, proizvedene u situacijama kada je potrošnja u Domu mala. Direktor Doma učenika, Goran Petković ističe da je planirano, da se novcem od prodaje struje finansiraju i drugi projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije. Tako na primer, za sledeću godinu najavljen je projekat ugradnje toplotne pumpe. Model je veoma isplativ i praktično podrazumeva samofinasiranje svih narednih projekata. Prodajom viška struje možemo da ostvarimo značajan prihod i pokrenemo još isplativih projekata, objašnjava Petković, uz napomenu da je vrednost elektrane procenjena na petnaest miliona dinara, a ugradnju Dom učenika finansira iz sopstvenog budžeta. Dalje Petković objašnjava, da su postavljanjem solarnog sistema, za grejanje sanitarne tople vode, ostvareni solidni rezultati i da je omogućeno podmirivanje potreba 340 učenika, koliko trenutno i boravi u Domu.

Izvor: Blic

2 komentara

  • Na fotografiji se nalaze solarni kolektori za zagrevanje vode, a ne fotonaponski paneli za proizvodnju struje.

    Dragana
    • Dragana, u pravu si, u pitanju su solarni kolektori za zagrevanje tople potrošne vode. Ovaj sistem je takodje instaliran u domu i služi za zadovoljavanje potreba za toplom vodom svih korisnika doma.

      Vladimir Munćan

Ostavite odgovor