Drvo Kao Izvor Struje

Istraživači sa VTT tehničko-istraživačkog centra Finske razvili su model uređaja koji će služiti za prikupljanje sunčeve energije i njenu transformaciju u električnu. Zapravo radi se o prototipu drveta za prikupljanje pomenute energije.

Kao što se kod običnog drveta u lišću vrši proces fotosinteze, kojim drvo dobija potrebne hranljive materije, tako i kod ovog prototipa lišće služi za konvertovanje energije. Naime, lišće je napravljeno od fleksibilnih solarnih panela, napravljenih od štampanih orgaskih fotonaponskih ćelija, koji primaju svetlost i pretvaraju je u električnu energiju. Ono je u mogućnosti da apsorbuje energiju okoline, bilo da se nalazi unutra ili spolja. Zahvaljujući sistemu elektronike utisnutom u svaki list, apsorbovana energija se provodi dalje do pretvarača gde se konvertuje u struju. Ovako dobije struja trenutno se može koristiti za napajanje malih uređaja poput mobilnih telefona, LED rasvete i sl. Stablo drveta napravljeno je od biomaterijala na bazi drveta, razvijenog od strane VTT-a, takođe uz pomoć tehnologije 3D štampača.

VTT tehnologija nudi neograničen broj mogućnosti primene ovog sistema. Kako se navodi u izjavi istraživača iz pomenutog istraživačkog centra: „Radujemo se danu kada će nići šuma ovog drveća i kada će moći da se koristi u većim razmerama“.

youtube.com/watch?v=_QswunfBC8U

Leave a Comment

Your email address will not be published.