Trenutna dešavanja na polju Solar tehnologije u SAD su značajnija stvar nego trenutni izvozi nafte.

Bum čiste energije je u stanju transformacije. U iznenadnom preokretu, U.S. poslanici su se složili da produži poreske kredite za solarnu energiju i vetra za još pet godina. To će dati jedinstven podsticaj industriji i promeniti tok raspodele u SAD.Proširenje će dodati dodatnih 20 GW solarne energije, više snage nego ikada instalirane iz panela u SAD pre 2015. godine, prema Bloomberg New Energy Finance (BNEF). SAD je već́ jedan od najvećih svetskih investitora u čiste energetske tehnologije.

Ovaj dogovor je kao dodavanje još jedne SAD solarne energije u energetski miks.Kredit za energiju vetra će doprineti još 19 GW tokom pet godina. Kombinacijom, dodatna snaga će podstaći više od 73 milijardi $ ulaganja i obezbediti snabdevanje sa dovoljno električne energije za napajanje 8 miliona domova u SAD.„Ovo je ogromna stvar“, rekao je Itan Zindler, šef SAD politike analitike na BNEF. U kratkom roku, dogovor će ubrzati prelazak sa fosilnih goriva više nego što je dogovoreno na globalnom klimatskom sporazumu u Parizu i više od Clean Power plana Baraka Obame kojim se uređuje rad termoelektrana, rekao je Zindler.

Ovo je upravo vrsta poticaja potrebna industriji. Troškovi instalisanja vetra i solarne energije rapidno su opale – za više od 90 % u odnosu na originalni poreski kredit kada je stupio na snagu – ali u većini mesta ugalj i prirodnog gas su i dalje jeftiniji nego nesubvencionisani obnovljivi izvori energije. U trenutku kada je novi poreski kredit istekne, sunce i vetar će biti najjeftiniji oblici nove električne energije u mnogim državama širom SAD

Leave a Comment

Your email address will not be published.