Uz pomoć Googla saznajte koliki su solarni kapaciteti vašeg doma

Neosporne su prednosti korišćenje solarne energije za grejanje stambenog prostora, kao I uštede koja se tim putem ostvaruju. U pitanju je čist, obnovljiv I lako dostupan izvor energije. Međutim, ono što svakog čoveka stvarno interesuje je: Koliko to zapravo košta? Kolika je tačno ušteda? Da li je moj objekat pogodan za implementaciju tih Sistema? Koliko je panela potrebno? Da li je moja kuća dovoljno osvetljena? i sl. Zahvlajujući Google-vom projektu “Sunroof”, odgovori na ova pitanja postaće lako dostupni.

Program je delo inženjera Karla Elkina i pomoću njega se možete upoznati sa potencijalima iskorišćenja solarne energije u vašem komšiluku, tačnije rečeno u vašem domu. Dovoljno je samo uneti adresu u već postojeći program Google Maps. Program zatim na osnovu vremenskih podataka za željenu zonu, orijentacije objekta, količine senke od okolnih objekata ili drveća, nagiba krova, proračunava koliko bi vam teoretski trebalo solarnih panela i kolika bi se novčana ušteda ostvarila. Na ovaj nači jednostavno je rešen veliki broj pitanja, bar onih početnih, najopštijih.

Za sada jedino ograničenje koje prati ovaj projekaje to što je trenutno dostupan samo za područje Bostona, zaliva San Franciska i Fresno, ali poznavajući Google tu sigurno nije kraj.

Leave a Comment

Your email address will not be published.